Muzej za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Kustos muzeja: spec. farm. Jelena Manojlović

Farmakoistorijska zbirka našla se na Farmaceutskom fakultetu zahvaljujući Andriji Mirkoviću koji je poklonio veći deo svoje bogate zbirke, čije je formiranje započeo između dva svetska rata. Taj čin potvrđuje pravilo da su medicinski muzeji i zbirke u Srbiji bili u sastavu zdravstvenih institucija, udruženja i medicinskih fakulteta. Održavali su se zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca - medicinskih profesionalaca.

Kompleksna zbirka koju čine farmaceutsko posuđe, različiti aparati, rukopisi I knjige iz vremena 16. do 19. Veka je zbog svoje visoke vrednosti još 1948. godine zaštićena kao kulturno - istorijsko dobro. Dodatno, zbirku dopunjava nameštaj iz četvrte vršačke apoteke “Kod ugarskog kralja svetog Stefana” čiji je prvi vlasnik bio Sebastijan Štrah. Apotekarski nameštaj je rešenjem V.Br. 7113 od 29. juna 1946. godine ustupljen Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Fond Muzeja po obimu i vrednosti eksponata spade u najznačajnije farmakoistorijske zbirke na prostoru Balkana.
Osnivačkim aktom br. 567/3 iz 1962. godine, Farmaceutski fakultet osniva Muzej. Rešenjem Ministarstva kulture br. 69-00-251/2018-02 od 17.09.2018. godine kojim se utvrđuje da „ Muzej za istoriju farmacije“ u sastavu Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ul. Vojvode Stepe 450, ispunjava bliže uslove za početak rada i obavljanja delatnosti ustanova zaštite umetničko – istorijskih dela, postaje značajna tačka na muzejskoj mapi Srbije. Postao je prvi muzej osnovan u 21. veku i jedini univerzitetski muzej u Srbiji.

Muzej ima reprezentativnu stalnu postavku u centralnom holu fakulteta jer ulaz na fakultet je i ulaz u muzej.

Grupne posete se mogu organizovati uz dogovor sa kustosom muzeja.

Ulaz je slobodan!

U 2022. godini Muzej je postao deo stručne grupe za staklo NK ICOM Srbija koja je pokrenula inicijativu za obeležavanje te manifestacije u Srbiji. Veliki broj stručnjaka i institucija iz Srbije priključio se aktivnostima obeležavanju Međunarodne godine stakla, kroz koju smo podstakli i afirmisali naše kulturno nasleđe, umetnost i istoriju proizvodnje.

Heritage Guide App - mobilna platforma za virtuelnu turu 
Lični vodič kroz stalnu postavku

www.staklosrbija.rs

https://претражива.срб/преглед/фармацеутски-факултет