Istorijat

Institut za farmakognoziju, sada Katedra, jedna je od prvih organizacionih celina Farmaceutskog odseka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvi upravnik Instituta bio je tadašnji docent, dr sc. Jovan Tucakov, a do 1991. godine bio je smešten u zgradi Histološko-fiziološkog instituta. Sastavni deo tadašnjeg Instituta bio je i Farmakognozijski vrt.

Treba pomenuti, da je Institut za farmakognoziju, odlukom Predsedništva vlade NR Srbije iz 1952. godine, bio pripojen Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“. Zbog nefunkcionalnosti ovog rešenja, prostornog, organizacionog, prvenstveno u nastavnom smislu, tadašnji Institut za farmakognoziju je već 1954. godine bio vraćen u sastav Farmaceutskog fakulteta. Od 1991. godine do danas, sada već Katedra za farmakognoziju, nalazi se u objektu B Farmaceutskog fakulteta, na prvom spratu. Predstavlja lepu celinu kancelarijskog prostora i biblioteke, sa salom za mikroskopske vežbe, laboratorijom za hemijske vežbe studenata, kao i laboratorije za istraživački rad nastavnika i saradnika. 

Od osnivanja Odseka za farmaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ime profesora Jovana Tucakova neraskidivo je povezano sa lekovitim biljem, farmakognozijom i farmacijom, uopšte. Profesor Tucakov je i jedini farmaceut koji je bio redovni član SANU. Ogroman je njegov doprinos poznavanju etnofarmakognozije i moderne fitoterapiji u smislu naučnoistraživačke, nastavne i stručne aktivnosti. I ono što je sigurno, prof. Tucakov je i danas, u javnosti, najpoznatiji stručnjak iz oblasti farmacije.

Pored akademika Tucakova, nastavnici Farmakognozije bili su i:  prof. dr Milica Smodlaka, prof. dr Predrag Lukić, prof. dr Rada Ivanić, prof. dr Katica Savić, dr sc. Nadežda Krstić-Pavlović, prof. dr Momčilo Gorunović i doc. dr Dušica Stošić. Kao asistenti, na Katedri su radile kolege: Anka Srećković, Slobodan Simić, Milan Sekulić, Dušanka Runjajić-Antić, Darinka Milinković, Ivica Panov, Predrag Bogavac i Zvezdana Došlov.

Pored nastavnika i saradnika, tokom svih godina bili su uvek prisutni i naši laboranti, tehničaki, pomoćni radnici i baštovani. Svi zajedno doprinosili su životu i radu Farmakognozije, prijatnoj radnoj atmosferi, korektnosti u nastavi, inspirativnom istraživačkom duhu, prijateljstvu i kolegijalnosti po kojoj nas pamte generacije naših studenata, kolega i saradnika.