Mast. ekol. Žarko Mladenović

Farmaceutski fakultet

Organizaciona jedinica: Katedra za botaniku
Radno mesto: Istraživač pripravnik
Telefon: +381 11 3951-303
Email: zarko.mladenovic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Žarko Mladenović je rođen 12. septembra 1994. godine u Beogradu gde završava osnovnu školu i srednju ,,Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu’’. Diplomirao je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2021. godine. Naredne 2022. godine uspešno brani master rad pod naslovom ,,Sezonska dinamika tri tipa zeljastih fitocenoza u različitim fitogeografskim delovima Srbije’’ na osnovu podataka sakupljenih na terenskim istraživanjima u okviru projekta "Budi prijatelj prirodi: Javno zastupanje politika zasnovanih na prirodi i dokazima - za ljude i prirodu Srbije" koje je sprovela organizacija ORCA u partnerstvu sa fondacijom ,,Jelena Šantić’’. Doktorske studije je upisao na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu Ekologija i geografija biljaka 2022. godine.

Kao istraživač-pripravnik na Katedri za botaniku Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je zaposlen od februara 2023. godine gde učestvuje u istraživačkom radu katedre i realizaciji praktične nastave na predmetima Botanika i Lekovite biljke i životna sredina.

Učestvuje na projektima:

  • Pribavljanje podataka i druge usluge u cilju nastavka uspostavljanja ekološke mreže u Republici Srbiji“ JNOP 01/ 2018 ("EKOLOŠKA MREŽA")
  • Pribavljanje podataka i druge usluge u cilju uspostavljanja ekološke mreže Evropske unije Natura 2000 kao dela ekološke mreže Republike Srbije“ JNOP 02/ 2018 (“NATURA2000”)

Bavi se istraživanjem horologije, ekologije, taksonomije biljnih vrsta na prostoru Balkanskog poluostrva, kao i istraživanjem zaštićenih biljnih vrsta i staništa na teritoriji Republike Srbije. Takođe, poseduje dozvolu za prstenovanje zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta ptica.

Jezici: Engleski, Italijanski.