Nauka bez granica – gostovanje izložbe „Srpski naučnici – francuski đaci“ u Parizu

Izložba „Srpski naučnici – francuski đaci“, autora Jelene Manojlović, Nemanje Đorđevića, i Danijele Đukić Ćosić otvorena je u ponedeljak, 27. maja 2024. godine, u 18 časova, u Dekanskim salonima Farmaceutskog fakulteta Pariskog univerziteta, u prisustvu predstavnika ambasade Srbije i Slađane Šobajić, dekanke Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i visokih zvanica.

Izložbom „Srpski naučnici – francuski đaci“ započeta je saradnja dva farmaceutska fakulteta – Univerziteta u Beogradu i Pariskog univerziteta.

Žan-Luj Bode, dekan Farmaceutskog fakulteta u Parizu na otvaranju izložbe, uz zahvalnost autorima i Francuskom društvu za istoriju farmacije na koordinaciji projekta, istakao je zadovoljstvo izložbom i programom čiji je domaćin.

Izložba „Srpski naučnici – francuski đaci“, kroz odabranu dokumentarnu građu i predmete, osvetljava život i rad istaknutih profesora Jovana Tucakova i Momčila Mokranjca, eminentnih naučnika čiji su doprinosi obeležili oblast farmacije.

„Nebrojene su veze Francuske i Srbije u oblastima od nauke, privrede, politike, umetnosti – kroz zajedničku, slavnu i tešku istoriju pa sve do danas. I nadalje – ka budućnosti za koju složno postavljamo temelje sada. Spomenici, groblja i imena ulica podsećaju na divove na čijim ramenima stojimo, ali bitniji od kamena i gožđa su ljudi – koji neguju te delikatne odnose dve ponosne, velike nacije i prenose ih na decu koja uče od malena o Francuskoj koja nas je volela kao što smo i mi voleli nju“, istakao je Pavle Zelić, prvi farmaceut primljen 58 godina nakon Mokranjca i Tucakova za inostranog člana Francuske nacionalne akademije za farmaciju.

„Ipak, plemeniti farmaceutski poziv, stručnost i briga usmerene na pacijente koje treba izlečiti su nešto što spaja pripadnike ovog uzvišenog esnafa u Francuskoj i Srbiji. Jovan Tucakov i Momčilo St. Mokranjac su bili lučonoše te misije, kako u Srbiji tako i u Francuskoj – svom drugom domu. A baklja ide dalje, prenosi se dok plamti jasno i moćno, naspram mraka nezanja, bolesti i propasti. Izuzetni pojedinci i institucije koje su realizovale ovu izložbu su im dostojni naslednici. Blistajmo dakle, zajedno, kako u gradu svetlosti Parizu, tako i i belom gradu Beogradu – i svim drugim mestima gde je naša pomoć, naše znanje, i svetlo zdravlja koje donosimo potrebno i dobrodošlo“, dodao je Zelić.

U muzičkom delu programa nastupio je bariton Vasa Stajkić, uz pratnju pijaniste Milivoja Veljića, a za francusku publiku ovom prilikom odabrane su kompozicije Stanislava Biničkog.
Otvaranju izložbe istog dana je prethodio naučni simpozijum pod nazivom „Saradnja u nauci bez granica“, o francusko-srpskim naučnim dostignućima, razmeni farmaceutskih znanja bez granica i drugim relevantnim temama.

Izložba će biti otvorena do 7. juna 20204. godine.

Slike sa događaja: https://sway.cloud.microsoft/Mv7bCcvKqDepXdlm?ref=Link