Stipendije "Study in Italy"

Ministarstvo za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije stavlja na raspolaganje srpskim državljanima 42 meseca stipendija za akademsku 2021/2022. godinu.

Mesečni iznos stipendije koja se može dodeliti za period od 9, 6 ili 3 meseca je u vrednosti od 900 evra. Stipendije je moguće dodeliti samo za sledeće studijske programe :

1. dvogodišnji master programi ("Lauree magistrali");

2. studijski programi na umetničkim akademijama u okviru institucije "AFAM";

3. doktorske studije;

4. istraživački projekti u saradnji sa italijanskim mentorom;

5. kursevi italijanskog jezika.

Konkurs je objavljen na portalu koji je posvećen stipendijama "Study in Italy" - https://studyinitaly.esteri.it . Na tom istom portalu će biti unete, na italijanskom i engleskom jeziku, sve korisne informacije za one studente koji pobede na konkursu i dobiju stipendiju, kako bi im se olakšala procedura studijskog boravka u Italiji, podrazumevajući i uputstva za upis na odabrani univerzitet, tromesečni način isplate stipendije, kao i osiguranje. Konkurs će biti otvoren do 13. jula u 14.00 sati (po italijanskom vremenu). Kandidature podnete posle ovog roka neće moći da budu uzete u obzir.

Ambasada Republike Italije u Beogradu je nadležna za evaluaciju i selekciju kandidatura,  kao i za dodelu stipendija na osnovu sledećih kriterijuma : curriculum kandidata, jezičke kompetencije, kao i  na osnovu obavljenog intervjua od strane komisije koja će biti nominovana.