Izložba „Tanka linija“, u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

U saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, nastala je izložba pod nazivom Tanka linija, autorskog tima: Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović.

Izložbu otvara Dr Ivana Spasović, u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike, 7. aprila u 19 časova. Na otvaranju biće izvedeni delovi prve srpske operete „Vračara – Baba Hrka“ Davorina Jenka, koja je prvi put izvedena u Narodnom pozorištu, u čast proglašenja Kraljevine Srbije pre tačno 140 godina.

Multidisciplinarni projekat Tanka linija je osmišljen sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Izložbom želimo da podstaknemo na razmišljanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidljiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudljiva, kontroverzna, sa još uvek neizvesnim krajem.

Izložba Tanka linija