Izložba “U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana”

Izložba pod nazivom “U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, biće otvorena u četvrtak, 14. novembra 2019. godine, u 19 časova, u Kolegijum Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd). Na izložbi će biti predstavljen restaurisan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca, otvorene 1885. godine. Izložba je rezultat međunarodne saradnje Ambasade Mađarske i Farmaceutskog fakulteta, u sklopu obeležavanja jubileja 80 godine studija farmacije u Srbiji.

Apoteka „Kod ugarskog kralja Svetog Stefana“, iz Vršca, tokom 19. i 20. veka menjala je brojne vlasnike, da bi Rešenjem V. br. 7113  (od 29. juna 1946.) njeni nameštaj i oprema bili ustupljeni Farmaceutskom fakultetu u Beogradu gde se i danas nalaze. U ovoj apoteci svoje stručno znanje sticale su generacije studenata Farmaceutskog fakulteta, prvo pod rukovodstvom čuvenog profesora Siniše Đaje, a zatim profesora Miloja Danilovića i drugih.

O NAMEŠTAJU APOTEKE

Nameštaj apoteke izrađen 1885. godine, predstavlja izuzetan primerak alt dojč stila, veoma precizne izvedbe, sa duborezima koje je izradila vrhunska umetnička radionica. Sadrži sve karakteristike jonskog stila iz arhitekture stare Grčke koji je, delimično stilizovan, bio omiljen krajem 19. veka u arhitekturi i uređenju enterijera. Izrađen od masiva drveta hrasta sa podkonstrukcijom od jelovog drveta, sastoji se od centralne komode sa vratima i 25 fioka, staklene vitrine sa polukružnim vratima i galerije sa satom.Pisaći sto uz apoteku obiluje duborezima sa floralnim i životinjskim motivima koji su se koristili u alt dojč stilu, dok kvalitet same izrade svedoči o ozbiljnosti i snazinaručioca. Na fiokama se nalaze porcelanske pločice sa latinskim nazivima materijala i hemikalija korišćenim za izradu lekova i preparata, složeni po grupama.Apoteka osim ovog centalnog dela, poseduje još dve vitrine visine 5 m, sa svake strane sa  fiokama i policama.

O RESTAURATORSKIM RADOVIMA

Restauracija je obuhvatila stolarske intervencije na konstrukciji, uklanjanje starih slojeva laka mehaničkim i hemijskim sredstvima, čisćenje unutrašnjosti fioka i staklenog dela, zaštitu, pripremu za završnu obradu, kao i ostale radove neophodne dabi apoteka ponovo zasijala kao redak primerak nameštaja u javnim enterijerima s kraja 19. veka. Prilikom restauracije, u gornjem delu apoteke iza kutije sa signiranim satom pronađeni su natpisi sa godinama izrade i popravki, dok su u jednoj od fioka pronađene apotekarske nalepnice koje možda govore o putu same apoteke kroz Srbiju u 20. veku. 

U okviru izložbe programom su predviđene radionice. Detaljan program možete preuzeti ovde.

Fotografije sa otvaranja izložbe možete videti u galeriji.