Изложба „Танка линија – између лека и отрова“

Изложба „Танка линија – између лека и отрова“, реализована у сарадњи Музеја науке и технике и Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду, свечано ће бити отворена у Народном музеју Ваљево, у среду, 15. новембра 2023. године, у 18 часова.

Идеја аутора изложбе Ивана Станића, вишег кустоса Музеја науке и технике, Јелене Манојловић, кустоса Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета и Светлане Митровић, кустоса Етнографског музеја у Београду била је да изложбом контекстуализују део динамичне границе између лека и отрова као и да укажу на значај сазнања, преношења искустава и савремених научних достигнућа. Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије. На изложби су приказани историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја лјудске цивилизације. Заступљени су експонати из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Народног музеја у Ваљеву и приватних збирки. Рад на изложби захтевао је сарадњу са стручњацима из различитих области науке и културе.

Многе танке линије данас су утврђене захвалјујући сазнањима кроз праксу, али првенствено захваљујући развоју науке. Аутори овом изложбом желе да подстакну на размишлјање о феномену танке линије између лека и отрова која је често склиска, некада невидлјива, али је кроз историју била врло динамична. Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о људској цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији - узбудлјива, контроверзна и још увек са неизвесним крајем. 

Изложба ће у Народном музеју Ваљево бити отворена до 15. децембра 2023. године. 

Фотографије можете преузети са линка хттпс://wе.тл/т-адx9X3ср9с