ПАНДА алијанса

ФАРМАЦЕУТСКИ ФАКУЛТЕТ - ЧЛАН ПАНДА АЛИЈАНСЕ

Првог новембра 2021. Фармацеутски факултет Универзитета у Београду постао је члан ПАНДА алијансе.

Ради се о међународној алијанси пуног назива: ПАНБАЛКАНСКА АЛИЈАНСА ЗА ПРИРОДНЕ ПРОИЗВОДЕ И ОТКРИЋЕ НОВИХ ЛЕКОВА, која је 2019. године  формирана у коорганизацији Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Института од националног значаја за Републику Србију (ИБИСС), уз подршку МПНТРа, и Шангајског института Материа Медица (СИММ), односно Кинеске академије наука.

Данас алијанса има велики број представника, из Народне Републике Кине и из различитих европских земаља. Отворена су два ПАНДА секретаријата, у Шангају 2019. године и Београду 2020. године.

Чланице ПАНДЕ су научноистраживачке институције (универзитети, факултети, институти) из НР Кине, Републике Србије, Бугарске, Мађарске, Грчке, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Турске, Португалије, Словеније, Хрватске, Албаније.

ПАНДА представља невладин, непрофитни, отворени, међународни научни савез, са циљем да промовише:

  • Многобројне академске размене између чланова алијансе;
  • Узајамни развој природних производа и добијање нових лекова заснованих на природним ресурсима ових земаља и безбедност хране;
  • Програме за развијање талентованих сарадника између различитих организација у алијанси;
  • Способност иновација у науци и технологији кроз заједничке пријаве за финансирање истраживања.

Фармацеутски факултет представио се чланицама ПАНДА алијансе током Треће годишње конференције која је одржана 1. новембра презентацијом коју су према пропозицијама припремили представници Катедре за фармакогнозију и Катедре за броматологију у сарадњи са Катедром за ботанику и продеканом за науку и међународну сарадњу.

На онлајн конференцији учествовали су истраживачи из 12 земаља (Србија, Кина, Северна Македонија, Грчка, Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Португал, Бугарска, Црна Гора, Албанија и Словенија). Одржана су предавања о различитим биолошким активностима природних производа и њиховој примени у фармацији и медицини, дизајну лекова, као и функционалној храни.

Презентација

Програм 3. конференције