Маст. екол. Жарко Младеновић

Farmaceutski fakultet

Организациона јединица: Катедра за ботанику
Радно место: Истраживач приправник
Телефон: +381 11 3951-303
Емаил: zarko.mladenovic@pharmacy.bg.ac.rs

ЦВ


Жарко Младеновић је рођен 12. септембра 1994. године у Београду где завршава основну школу и средњу ,,Хемијско-прехрамбену технолошку школу’’. Дипломирао је на Биолошком факултету Универзитета у Београду 2021. године. Наредне 2022. године успешно брани мастер рад под насловом ,,Сезонска динамика три типа зељастих фитоценоза у различитим фитогеографским деловима Србије’’ на основу података сакупљених на теренским истраживањима у оквиру пројекта "Буди пријатељ природи: Јавно заступање политика заснованих на природи и доказима - за људе и природу Србије" које је спровела организација ОРЦА у партнерству са фондацијом ,,Јелена Шантић’’. Докторске студије је уписао на Биолошком факултету Универзитета у Београду на модулу Екологија и географија биљака 2022. године.

Као истраживач-приправник на Катедри за ботанику Фармацеутског факултета Универзитета у Београду је запослен од фебруара 2023. године где учествује у истраживачком раду катедре и реализацији практичне наставе на предметима Ботаника и Лековите биљке и животна средина.

Учествује на пројектима:

  • Прибављање података и друге услуге у циљу наставка успостављања еколошке мреже у Републици Србији“ ЈНОП 01/ 2018 ("ЕКОЛОШКА МРЕЖА")
  • Прибављање података и друге услуге у циљу успостављања еколошке мреже Европске уније Натура 2000 као дела еколошке мреже Републике Србије“ ЈНОП 02/ 2018 (“НАТУРА2000”)

Бави се истраживањем хорологије, екологије, таксономије биљних врста на простору Балканског полуострва, као и истраживањем заштићених биљних врста и станишта на територији Републике Србије. Такође, поседује дозволу за прстеновање заштићених и строго заштићених дивљих врста птица.

Језици: Енглески, Италијански.