Изложба “У апотеци код угарског краља Светог Стефана”

Изложба под називом “У апотеци код угарског краља Светог Стефана”, биће отворена у четвртак, 14. новембра 2019. године, у 19 часова, у Колегијум Хунгарикуму (Грачаничка 14, Београд). На изложби ће бити представљен рестаурисан намештај из истоимене апотеке из Вршца, отворене 1885. године. Изложба је резултат међународне сарадње Амбасаде Мађарске и Фармацеутског факултета, у склопу обележавања јубилеја 80 године студија фармације у Србији.

Апотека „Код угарског краља Светог Стефана“, из Вршца, током 19. и 20. века мењала је бројне власнике, да би Решењем В. бр. 7113  (од 29. јуна 1946.) њени намештај и опрема били уступљени Фармацеутском факултету у Београду где се и данас налазе. У овој апотеци своје стручно знање стицале су генерације студената Фармацеутског факултета, прво под руководством чувеног професора Синише Ђаје, а затим професора Милоја Даниловића и других.

О НАМЕШТАЈУ АПОТЕКЕ

Намештај апотеке израђен 1885. године, представља изузетан примерак алт дојч стила, веома прецизне изведбе, са дуборезима које је израдила врхунска уметничка радионица. Садржи све карактеристике јонског стила из архитектуре старе Грчке који је, делимично стилизован, био омиљен крајем 19. века у архитектури и уређењу ентеријера. Израђен од масива дрвета храста са подконструкцијом од јеловог дрвета, састоји се од централне комоде са вратима и 25 фиока, стаклене витрине са полукружним вратима и галерије са сатом.Писаћи сто уз апотеку обилује дуборезима са флоралним и животињским мотивима који су се користили у алт дојч стилу, док квалитет саме израде сведочи о озбиљности и сназинаручиоца. На фиокама се налазе порцеланске плочице са латинским називима материјала и хемикалија коришћеним за израду лекова и препарата, сложени по групама.Апотека осим овог центалног дела, поседује још две витрине висине 5 м, са сваке стране са  фиокама и полицама.

О РЕСТАУРАТОРСКИМ РАДОВИМА

Рестаурација је обухватила столарске интервенције на конструкцији, уклањање старих слојева лака механичким и хемијским средствима, чисћење унутрашњости фиока и стакленог дела, заштиту, припрему за завршну обраду, као и остале радове неопходне даби апотека поново засијала као редак примерак намештаја у јавним ентеријерима с краја 19. века. Приликом рестаурације, у горњем делу апотеке иза кутије са сигнираним сатом пронађени су натписи са годинама израде и поправки, док су у једној од фиока пронађене апотекарске налепнице које можда говоре о путу саме апотеке кроз Србију у 20. веку. 

У оквиру изложбе програмом су предвиђене радионице. Детаљан програм можете преузети овде.

Фотографије са отварања изложбе можете видети у галерији.