Конкурс

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ - ФАРМАЦЕУТСКИ ФАКУЛТЕТ

расписује

КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ФАРМАЦЕУТСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2016/17. ГОДИНИ

1. Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет уписује у прву годину интегрисаних академских студија следећи број студената: - студијски програм Фармација: 200 студената који се финансирају из буџета Републике Србије и 47 самофинансирајућа студента. Одлуком Владе Републике Србије (Сл. гласник број 50 од 3. јуна 2016. године) Фармацеутском факултету је одобрен упис на додатна буџетска места за студенте ромске националне мањине (2 места), студенте са инвалидитетом (2 места) и држављане Републике Србије који су у школској 2015/16. години средњу школу завршили у иностранству (2 места). У складу са Стручним упутством за спровођење уписа Министарства просвете, науке и технолошког развоја, број самофинансирајућих студената (47) ће бити умањен, ако право уписа стекну студенти по наведеним афирмативним акцијама. - студијски програм Фармација-Медицинска биохемија: 50 студената који се финансирају из буџета Републике Србије и 22 самофинансирајућа студента. Одлуком Владе Републике Србије (Сл. гласник број 50 од 3. јуна 2016. године) Фармацеутском факултету је одобрен упис на додатна буџетска места за студенте ромске националне мањине (2 места), студенте са инвалидитетом (2 места) и држављане Републике Србије који су у школској 2015/2016 години средњу школу завршили у иностранству (2 места). У складу са Стручним упутством за спровођење уписа Министарства просвете, науке и технолошког развоја, број самофинансирајућих студената (22) ће бити умањен, ако право уписа стекну студенти по наведеним афирмативним акцијама. - студијски програм Фармација на енглеском језику: 5 студената, сви у статусу самофинансирајућих студената.

2. Кандидати који конкуришу за упис у прву годину интегрисаних академских студија на српском језику могу се определити за један, или за оба студијска програма (Фармација и/или Фармација-Медицинска биохемија).

3. Школарина за самофинансирајуће студенте, држављане Републике Србије, износи 145.000,00 динара (могућност плаћања у 4 рате). Страни држављанин може да се упише на студијске програме под истим условима као и домаћи држављанин. Страни држављанин плаћа школарину (уписује се као самофинансирајући студент). Школарина за самофинансирајуће студенте, стране држављане, који уписују студијске програме на српском језику, износи 2.500 евра у динарској противвредности (могућност плаћања у 4 рате).

4. Кандидати, држављани Републике Србије и страни држављани, који конкуришу за упис у прву годину интегрисаних академских студија Фармација на енглеском језику, опредељују се искључиво за овај студијски програм. Кандидати који конкуришу за упис у прву годину интегрисаних академских студија Фармација на енглеском језику полажу пријемни испит на енглеском језику, у исто време и на истом месту као и кандидати који конкуришу за упис на студијеке програме на српском језику.

5. Школарина за студијски програм Фармација на енглеском језику износи 3.500,00 евра у динарској противвредности (могућност плаћања у 4 рате) и за држављане Републике Србије и за стране држављане.

6. Кандидат за упис на интегрисане академске студије полаже пријемни испит. Кандидат који је као ученик ИИИ или ИВ разреда средње школе освојио једно од прва три места на Републичком такмичењу које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, односно на међународном такмичењу не полаже пријемни испит из одговарајућег предмета. Овом кандидату се вреднује пријемни испит из тог предмета са максималним бројем бодова. Приликом предаје докумената на Конкурс, Комисија за упис ће размотрити освојене награде и одлучити о њиховом признавању.

7. Ранг листа се сачињава на основу укупног броја бодова, који чине збир бодова освојених на пријемном испиту и бодова освојених за успех у средњој школи. Кандидат може да освоји највише 100 бодова.

8. Под општим успехом у средњој школи подразумева се збир просечних оцена из свих предмета у И, ИИ, ИИИ и ИВ разреду, помножен са 2. По овом основу кандидат може стећи најмање 16, а највише 40 бодова. Општи успех у средњој школи рачуна се заокруживањем на две децимале.

9. На пријемном испиту полажу се тестови из Математике и Хемије. По овом основу кандидат може да освоји највише 60 бодова (30+30).

10. Факултет утврђује јединствену ранг листу свих пријављених кандидата са укупним бројем бодова стеченим по свим критеријумима утврђеним овим конкурсом. Право на упис има кандидат који је на ранг листи рангиран у оквиру броја студената који је предвиђен конкурсом.

11. Кандидат може поднети жалбу на регуларност поступка утврђеног конкурсом, регуларност претходне провере способности, регуларност пријемног испита или своје место на ранг листи.

12. Након одлучивања по приспелим жалбама Факултет утврђује и објављује коначну ранг листу свих кандидата са назначеним бројем бодова. Кандидати се уписују на основу коначне ранг листе.

13. Ако се кандидат који је остварио право уписа не упише у предвиђеном року, Факултет ће уписати наредног кандидата према редоследу на коначној ранг листи.

14. За детаљније информације погледати Правилник о упису студената на студијске програме Универзитета у Београду.

УСЛОВИ УПИСА СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ФАРМАЦЕУТСКОМФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2016/17. ГОДИНИ

 

Кандидати који конкуришу за упис у прву годину интегрисаних академских студија на српском језикумогу се приликом подношења докумената за Конкурс определити за један, или за оба студијска програма (Фармација и/или Фармација-Медицинска биохемија).Кандидати који се определе да конкуришу за обастудијска програма, биће рангирани на Коначној ранг листи и за студијски програм Фармација и Фармација-Медицинска биохемија. Кандидат, у зависности од места на Коначним ранг листама, приликом уписа се опредељује за студијски програм који ће уписати.

Кандидати који се определе да конкуришу заједан студијски програм биће искључиво рангирани на Коначној ранг листи за тај студијски програм.

Држављани Републике Србије који су завршили претходно образовање или део образовања у иностранству, могу да се упишу на студијски програм ако им се призна стечена страна школска исправа у складу са законом и посебним општим актом Универзитета.

Ови кандидати конкуришу у првом конкурсном року, у оквиру укупног броја студената за студијски програм.

Изузетно, држављани Републике Србије који су у школској 2015/16. години средњу школу завршили у иностранству, а којима до истека последњег дана пријаве у првом конкурсном року (24. јун 2016. године) није издато решење о нострификацији дипломе о стеченом средњем образовању, могу се пријавити за упис на студије у другом конкурсном року у оквиру броја студената чије се студије финансирају из буџета утврђеног Одлуком Владе за ту категорију кандидата. Ови кандидати се могу уписати на студије у статусу студента који се финансира из буџета, ако се квалификују до броја утврдјеног за ту категорију кандидата и ако остваре најмање 51 бод.

Припадници српске националне мањине из суседних земаља у школској 2016/17. години могу се уписати у прву годину студија под истим условима као и држављани Републике Србије, укључујући и право на упис на студије у статусу студента који се финансира из буџета. Приликом пријављивања на Конкурс потребно је предати потврду о нострификацији школских документа. Кандидати који поседују документа Републике Српске и бивше Републике Српске Крајине конкуришу без нострификације. Суседне земље у смислу ове одредбе су: Република Мађарска, Република Румунија, Народна Република Бугарска, БЈР Македонија,Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Словенија, Република Хрватска и Црна Гора. Кандидати своју националну припадност потврђују писаном изјавом (формулар се добија на Факултету) при предаји конкурсне документације.

Упис кандидата врши се на основу редоследа на Коначној ранг листи кандидата, а која се формира на темељу општег успеха постигнутог у средњем образовању и резултата пријемног испита. Да би кандидат стекао статус студента који студира на терет буџета Републике Србије мора постићи најмање 51 бод, а за статус студента који плаћа школарину најмање 30 бодова.

Кандидат за упис на интегрисане академске студије полаже пријемни испит.

 

 

Начин утрђивања јединствене ранг листе кандидата

Пријемни испит је писмени, траје 180 минута, а чине га тестови из Математике и тестови из Хемије.

По овом основу кандидат може да освоји највише 60 бодова (30 бодова из Математике и 30 бодова из Хемије).

Факултет утврђује јединствену ранг листу свих пријављених кандидата са укупним бројем бодова стеченим по свим критеријумима утврђеним овим конкурсом. Право на упис има кандидат који је на ранг листи рангиран у оквиру броја студената који је предвиђен Конкурсом.

 

Пријављивање кандидата

Пријављивање кандидата у првом конкурсном року обавиће се:

-          22. и 23. јуна 2016. године од 9:00 до 16:00 часова и

-          24. јуна 2016. године од 9:00 до 11:00 часова,

у Одсеку за наставу и студентска питања (шалтер сала) Фармацеутског факултета, Београд, ул. Војводе Степе 450.

Документа потребна за пријаву на Конкурс

Држављани Републике Србије

  1. Пријавни лист (добија се на Факултету и може се преузети овде  студијски програм Фармацијастудијски програм Фармација-медицинска биохемијаоба студијска програма)
  2. Фотокопија (не треба да буде оверена) извода из матичне књиге рођених и оригинал на увид
  3. Фотокопије (не треба да буду оверене) сведочанства о завршеним разредима четворогодишње средње школе и оригинали на увид
  4. Фотокопија (не треба да буде оверена) дипломе о положеном завршеном, односно матурском испиту и оригинал на увид
  5. Доказ о уплати 5.000,00 динара, на име трошкова организације и спровођења Конкурса. Износ је исти, без обзира да ли се конкурише на један или два студијска програма (пример правилно попуњене уплатнице)

Страни држављани

  1. Пријавни лист (добија се на Факултету, може се преузети овде  студијски програм Фармацијастудијски програм Фармација-медицинска биохемијаоба студијска програма)
  2. Оригинална документа из средње школе која морају бити преведена код судског тумача и нострификована у Министарству  просвете, Немањина 22-26, Београд
  3. Оригинални извод из матичне књиге рођених, преведен код судског тумача
  4. Лекарско уверење (може се прибавити у Студентској поликлиници, Крунска 57, Београд)
  5. Потврда о регулисаном боравку (може се прибавити у МУП Београд, Одељење за странце, Савска 35, Београд)
  6. Доказ о уплати 7.000,00 динара, на име трошкова организације и спровођења Конкурса
  7. Потврду да влада српским језиком, што доказује потврдом одговарајућег Института (само ако страни држављанин конкурише за упис на студијски програм на српском језику)
  8. Приликом уписа кандидат страни држављанин  је  дужан  да достави потврду да је здравствено осигуран (потврда се може прибавити у Одељењу за инострано осигурање, Немањина 30, Београд).

 

Документа потребна за пријаву на Конкурс по основу афирмативних мера владе Републике Србије

Припадници ромске националне мањине

  1. Пријавни лист (добија се на Факултету, може се преузети овде  студијски програм Фармацијастудијски програм Фармација-медицинска биохемијаоба студијска програма)
  2. Фотокопија (не треба да буде оверена) извода из матичне књиге рођених и оригинал на увид
  3. Фотокопије (не треба да буду оверене) сведочанства о завршеним разредима четворогодишње средње школе и оригинали на увид
  4. Фотокопија (не треба да буде оверена) дипломе о положеном завршеном, односно матурском испиту и оригинал на увид
  5. Потписана изјава да је кандидат ромске националности (кандидат је мора потписати лично) (линк)
  6. Препорука Националног савета ромске националне мањине
  7. Потврда центра за социјални рад о лошем материјалном стању породице (није обавезно)
Упис, односно рангирање на високошколску установу у оквиру Програма афирмативне мере уписа студената ромске националне мањине у оквиру квоте, одобрене одлуком Владе Републике Србије, може да оствари студент који је положио пријемни испит (остварио најмање 30 бодова). После полагања пријемног испита, кандидати који су се изјаснили за коришћење Програма афирмативне мере уписа сутдената припадника ромске националне мањине рангирају се на посебној ранг листи, са које Факултет уписује највише онолико кандидата колико је одобрено. Одлуком Владе Републике Србије за ову афирмативну меру. Програм афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине Министарства просвете, науке и технолошког развоја можете погледати овде.

*Детаљније о упису кроз Програм афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине

Кандидати са инвалидитетом

Особе са инвалидитетом могу полагати пријемни испит на начин прилагођен њиховим могућностима, односно у њима доступном облику, а у складу са објективним могућностима Факултета. Особа са инвалидитетом је у обавези да писмено образложи на који начин је потребно прилагодити полагање пријемног испита и то образложење достави приликом пријаве на Конкурс. Особе са инвалидитетом за додатне инфомације могу се обрадити Универзитетском центру за студенте са хендикепом ( уцсх@рецт.бг.ац.рс ) и на телефон 011/3370686.

  1. Пријавни лист (добија се на Факултету, може се преузети овде  студијски програм Фармацијастудијски програм Фармација-медицинска биохемијаоба студијска програма)
  2. Фотокопија (не треба да буде оверена) извода из матичне књиге рођених и оригинал на увид
  3. Фотокопије (не треба да буду оверене) сведочанства о завршеним разредима четворогодишње средње школе и оригинали на увид
  4. Фотокопија (не треба да буде оверена) дипломе о положеном завршеном, односно матурском испиту и оригинал на увид
  5. Потписана изјава да је кандидат лице са инвалидитетом (кандидат је мора потписати лично) (линк)
  6. Један од следећих докумената:

-          решење надлежног органа о постојању телесног оштећења

-          решење о праву на додатак за туђу негу и помоћ

-          мишљење Интерресорне комисије

-          препоруку Удружења студената са хендикепом  

 

Упис на високошколску установу Програма афирмативне мере уписа студената са инвалидитетом у оквиру квоте, може да оствари студент који је остварио најмање 30 бодова.Програм афирмативне мере уписа студената са инвалидитетом Министарства просвете, науке и технолошког развоја можете погледати овде.

*Детаљније о упису кроз Програм афирмативне мере уписа лица са инвалидитетом

*Детаљније о упису кроз Програм афирмативне мере уписа лица са инвалидитетом

Предата фотокопирана документа се не враћају.

Приликом предаје докумената кандидат ће добити оверену потврду о пријави на конкурс. То је једини доказ да је кандидат конкурисао за упис и без ње не може изаћи на полагање пријемног испита.

Објављивање листе пријављених кандидата на основу бодова из средње школе и распореда полагања пријемног испита

Листа пријављених кандидата са постигнутим бодовима по основу општег успеха у средњој школи биће објављена на огласној табли и интернет страници Факултета 24. јуна 2016. год. у 12:30 часова.

Примедбе на тачност објављених података и број бодова из средње школе подносе се Комисији за упис писмено (преко архиве Факултета) или путем е-маила (милица.бенедик@пхармацy.бг.ац.рс), 24. јуна 2016. год. у времену од 12:30 до 14:00 часова. Објављивање (кориговане) листе са бројем бодова на основу успеха у средњој школи, на интернет страници и огласној табли Факултета, као и објављивање распореда полагања пријемног испита, по салама на Саобраћајном факултету ће бити24. јуна 2016. год. у 14:30 часова

 

Пријемни испит и резултати испита

Пријављени кандидати полажу пријемни испит из Математике и Хемије, 29. јуна 2016. год. у 10:00 часова. Кандидати су дужни да буду на Саобраћајном факултету најкасније до 9:30 часова.

Решења испитних задатака биће истакнута на огласној табли и интренет страници Факултета 29. јуна 2016. год. у 17:00 часова.

 

Ранг листе кандидата

Прелиминарна ранг листа кандидата биће објављена на огласној табли и интернет страници Факултета 29. јуна 2016. године у 21:00 час.

Приговори на број бодова са прелиминарне ранг листе подносиће се Комисији за упис30. јуна 2016. год. у времену од 9:00 до 14:00 часова и 1. јула 2016. год. у времену од 8:00 до 10:00 часова. Приговор се подноси преко архиве Факултета, на посебном формулару (добија се на Факултету). Одлуке Комисије за упис, на евентуално поднете приговоре, биће саопштене кандидатима 1. јула 2016. год. у 12:00 часова.

Учесник Конкурса који није задовољан одлуком Комисије за упис, може да поднесе жалбу Декану Факултета 1. јула 2016. год. од 12:00 до 14:00 часова. Жалба Декану Факултета се подноси на посебном формулару (добија се на Факултету). Одлуке Декана, на евентуално поднете жалбе, биће саопштене кандидатима 1. јула 2016. год. у 15:00 часова.

 

Коначна ранг листа кандидата биће објављена 1. јула 2016.год. до 17:00 часова.

 

 

Упис кандидата

Упис кандидата са коначне ранг лис­те(од редног броја 1 до 200), у статусу студената који се финансирају на терет буџета, обавиће се ПРОЗИВКОМ 4. јула 2016. год, у времену од 9:00 до 14:00 часова. Кандидати, који су конкурисали и остварили неопходан услов за упис на оба студијска програма, опредељују се лично, писменим изјашњавањем за упис на један студијски програм, према расположивом месту за упис. Сви заинтересовани кандидати за упис (одредног броја 1 до 200 са коначне ранг листе), треба да буду присутни на Факултету 4. јула 2016. год у 9:00 часова.

Број слободних буџетских места, за оба студијска програма, биће објављен 4. јула 2016. год. у 15:00 часова, на огласној табли и интернет страници Факултета.

Упис кандидата са коначне ранг лис­те (од редног броја 201), до попуне броја места (буџетских и самофинансирајућих) предвиђених Конкурсом обавиће се ПРОЗИВКОМ 5. јула 2016. год, у времену од 9:00 до 14:00 часова. Кандидати, који су конкурисали и остварили неопходан услов за упис на оба студијска програма, опредељују се лично, писменим изјашњавањем за упис на један студијски програм, према расположивом месту за упис. Сви заинтересовани кандидати за упис (одредног броја 201 са коначне ранг листе), треба да буду присутни на Факултету 5. јула 2016. год у 9:00 часова.

Скреће се пажња свим кандидатима који остваре право на упис у одређеној категорији студирања („на терет буџета“ / „студент који сам плаћа школарину“) за оба студијска програма, да се СТРОГО придржавају објављеног РАСПОРЕДА УПИСА.

Кандидати који су стекли право уписа, а нису се уписали на време, дефинитивно губе право уписа.

 

Документа потребна за упис

Кандидати који стекну право на упис подносе следећа оригинална документа:

-          извод из матичне књиге рођених,

-          сведочанства сва четири разреда завршене средње школе,

-          диплому о положеном завршном, односно матурском испиту,

-          дипломе са републичких (чији је покровитељ Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Р. Србије) и међународних такмичења стечене у III или IV разреду средње школе из математике и/или хемије у појединачном такмичењу (ако их поседују),

као и:

-          доказ о уплати 2.200,00 динара на име трошкова уписнине (пример правилно попуњене уплатнице)

-          две идентичне фотографије формата 3,5x4,5 цм,

-          доказ о уплати школарине (прва рата) за кандидате који плаћају школарину (може се уплатити на шалтеру поште на Факултету, који ће радити 5. јула, у време трајања уписа).

 

Важна напомена: сваки кандидат који је стекао право на упис, на Факултету добија индекс и ШВ обрасце (не треба их куповати).

Све евентуалне измене Конкурса биће благовремено објављене на интернет страници Факултета, а сходно упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.