Опште информације

Шеф катедреРедовни професор др сц. Нада Ковачевић

Катедра за фармакогнозију се у својој дугогодишњој традицији бави образовањем, научно-истраживачким и стручним радом у области фармакогнозије и природних лековитих производа. Катедра је матична за ужу научну област Фармакогнозија.

Кроз наставу се пружају информације о хемијској структури најважнијих група фармаколошки активних једињења природног порекла, о биљкама изворима лековитих сировина, различитим начинима производње природних лековитих сировина и технологији добијања дрога, њиховим особинама, састојцима, деловању и примени за израду биљних лековитих производа, о квалитету и контроли квалитета природних сировина и биљних лековитих производа, као и принципима и могућностима њихове рационалне примене и фитотерапије.

У оквиру наставе стичу се основна знања о изоловању, пречишћавању и структурној анализи састојака биљака и природних производа. Научно-истраживачки рад се огледа у морфолошкој, хемијској и фармаколошкој карактеризацији биљака, биљних дрога и препарата биљних дрога. Предмет истраживања су ендемичне, реликтне и ретке биљке, у циљу њихове карактеризације и откривања нових природних лековитих сировина. Такође, ради се на верификацији традиционалне употребе и проширењу могућности примене добро познатих и дуго коришћених лековитих биљака.

Крајњи стручни циљ јесте дефинисање квалитета и метода контроле квалитета биљних дрога, биљних екстраката и других биљних изолата и њихова примена као активних састојака биљних лековитих производа намењених за употребу у дефинисаним индикационим подручјима.