Dr sc. Silvana Petrović

Farmaceutski fakultet

Zvanje: redovni profesor
Organizaciona jedinicaKatedra za farmakognoziju
Adresa: Vojvode Stepe 450, 11221 Beograd, Srbija
Prostorija: B104
Telefon: +381 11 3951-322
Emailsilvana.petrovic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Silvana Petrović je na Univerzitetu u Beogradu − Farmaceutskom fakultetu diplomirala 1992. (9,81/10); magistarsku tezu odbranila je 1995., a doktorsku disertaciju 1999. Na Katedri za farmakognoziju zaposlena je od 1992.; u zvanju docenta od 1999., vanrednog profesora od 2004., i redovnog profesora od 2010. Šef Katedre za farmakognoziju bila je od 2007-2019.

Učestvuje u nastavi na IAS iz predmeta Farmakognozija, Fitoterapija, Analiza biljnih droga i preparata; na DAS iz predmeta Odabrana poglavlja farmakognozije, Izolatibiljaka: priprema, karakterizacija i potencijali korišćenja i Valorizacija etnomedicinske primene biljaka; na SAS-Farmakoterapija u farmaceutskoj praksi iz predmeta Fitoterapija 1 i 2, na SAS-Kozmetologija iz predmeta Biljni ekstrakti u kozmetičkim proizvodima;na Odseku Farmacija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci iz predmeta Farmakognozija 1 i 2, Fitoterapija. Na DAS Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu: predmet Farmakološka aktivnost sekundarnih metabolita biljaka. Mentor sedam odbranjenih doktorskih disertacija i jedne odbranjene magistarske teze. Mentor 82 diplomska/završna rada.

Studijski je boravila 1997. (sedam meseci) u Institutu za farmaceutsku biologiju Univerziteta Albert-Ludvig u Frajburgu u Nemačkoj (stipendista DAAD). Bila je saradnik na sedam naučno-istraživačkihprojekata (od 1993.) koje je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Bila je rukovodilac jednog bilateralnog projekta i saradnik na jednom bilateralnom projektu SANU. Autor/koautor je preko 280 radova i saopštenja, uključujući 89 radova u međunarodnim časopisima sa SCI liste i 23 rada u nacionalnim časopisima. Koautor je jednog registrovanog nacionalnog patenta. Član je uređivačkog odbora međunarodnog časopisa Chemistry & Biodiversity. Recenzirala je veliki broj radova u međunarodnim i nacionalnim časopisima.

H-indeks: 20; bez autocitata i kocitata: 19 (Scopus, 29.12.2021.).

Oblasti istraživačkog rada: hemijska i farmakološka karakterizacija biljaka (ekstrakata i etarskih ulja); aktivnošću vođeno izolovanje i identifikacija sastojaka biljaka; hemosistematika.

Član je po pozivu Komisije za stavljanje u promet humanih lekova ALIMS-a. Ekspert je ALIMS-a i CALIMS-a. Održala je veliki broj predavanja na akreditovanim kursevima kontinuirane edukacije i stručnim simpozijumima.

https://orcid.org/0000-0003-0787-3077


  • Ušjak Lj, Milutinović V M, Đorđić Crnogorac M J, Stanojković T P, Niketić M S, Kukić‐Marković J M, Petrović S D. Barks of three wild Pyrus taxa: phenolic constituents, antioxidant activity, and in vitro and in silico investigations of α‐amylase and α‐glucosidase inhibition. Chemistry & Biodiversity 2021; 18(10): e2100446.
  • Milutinović V, Niketić M, Krunić A, Nikolić D, Petković M, Ušjak Lj, Petrović S. Sesquiterpene lactones from the methanol extracts of twenty-eight Hieracium species from the Balkan Peninsula and their chemosystematic significance. Phytochemistry 2018; 154: 19-30.
  • Milutinović V, Niketić M, Ušjak Lj, Nikolić D, Krunić A, Zidorn C, Petrović S. Methanol extracts of 28 Hieracium species from the Balkan Peninsula – Comparative LC–MS analysis, chemosystematic evaluation of their flavonoid and phenolic acid profiles and antioxidant potentials. Phytochemical Analysis 2018; 29(1): 30-47.
  • Petrović S, Ušjak Lj, Milenković M, Arsenijević J, Drobac M, Drndarević A, Niketić M. Thymus dacicus as a new source of antioxidant and antimicrobial metabolites. Journal of Functional Foods 2017; 28: 114-121.
  • Petrović S, Drobac M, Ušjak Lj, Filipović V, Milenković M, Niketić M. Volatiles of roots of wild-growing and cultivated Armoracia macrocarpa and their antimicrobial activity, in comparison to horseradish, A. rusticana. Industrial Crops and Products 2017; 109: 398-403.
  • Popović V, Heyerick A, Petrovic S, Van Calenbergh S, Karalić I, Niketić M, Deforce D. Sesquiterpene lactones from the extracts of two Balkan endemic Laserpitium species and their cytotoxic activity. Phytochemistry 2013; 87: 102-111.
  • Stojković D, Petrović J, Soković M, Glamočlija J, Kukić-Marković J, Petrović S. In situ antioxidant and antimicrobial activities of naturally occurring caffeic acid, p-coumaric acid and rutin, using food systems. Journal of the Science of Food and Agriculture 2013; 93(13): 3205-3208.
  • Kukić J, Popović V, Petrović S, Mučaji P, Ćirić A, Stojković D, Soković M. Antioxidant and antimicrobial activity of Cynara cardunculus extracts. Food Chemistry 2008; 107(2): 861-868.
  • Rakić S, Petrović S, Kukić J, Jadranin M, Tešević V, Povrenović D, Šiler-Marinković S. Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of Oak acorns from Serbia. Food Chemistry 2007; 104(2): 830-834.
  • Đorđević S, Petrović S, Dobrić S, Milenković M, Vučićević D, Žižić S, Kukić J. Antimicrobial, anti-inflammatory, anti-ulcer and antioxidant activities of Carlina acanthifolia root essential oil. Journal of Ethnopharmacology 2007; 109(3): 458-463.