Dr sc. Ivana Đuričić

Mr sc. Ivana Đuričić

Zvanje: Docent
Organizaciona jedinica: Katedra za bromatologiju
Adresa: Vojvode Stepe 450, 11221 Beograd, Srbija
Prostorija: 
Telefon: +381 11 3951-393
Fax: +381 11 3972-840
Email: ivana.djuricic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Dr sc. Ivana Đuričić je docent na Katedri za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dr sc. Ivana Đuričić je diplomirala 2000. godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,32. Stručni ispit je položila 2001. godine. Magistrirala je 2008. godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Uticaj omega-3 masnih kiselina iz različitih dijetarnih izvora na faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod ispitanika srednjih godina” je odbranila 2014. godinena Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Na integrisanim akademskim studijama učestvuje u realizaciji teorijske i praktične nastave na obaveznim predmetima Bromatologija i Dijetetika (studijski program Farmacija i studijski program Farmacija-medicinska biohemija), Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica I i II (studijski program Farmacija-medicinska biohemija), kao i na izbornim predmetima Praktikum iz bromatologije (studijski program Farmacija) i Zdravstvena ispravnost predmeta opšte upotrebe (studijski program Farmacija-medicinska biohemija).

Učestvuje u izvođenju teorijske nastave i radionica iz predmeta Dijetoterapija u okviru specijalističkih akademskih studija Farmakoterapija u farmaceutskoj praksi, kao i u realizaciji praktične nastave na specijalističkim studijama za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike iz Sanitarne hemije.

Od 2002. godine angažovana je na projektima Ministarstva nauke, tehnologije i razvoja Republike Srbije.

Autor je i koautor više od 50 naučnih i stručnih publikacija, od čega 11 radova u časopisima sa SCI liste sa impakt faktorom, jednog poglavlja u monografiji međunarodnog značaja, 2 rada u nacionalnim časopisima i više od 40 saopštenja na međunarodnim i nacionalnim skupovima. Koautor je jednog pomoćnog udžbenika.

Od 2010. godine učestvuje u ispunjavanju obaveza Farmaceutskog fakulteta definisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda a na osnovu ovlašćenja Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Aktivno učestvuje u radu Centra za naučno-istraživački rad studenata kao i u sportskim i umetničkim aktivnostima Farmaceutskog fakulteta. Kao moderator i predavač učestvuje na kursevima kontinuirane edukacije, međunarodnim/nacionalnim stručnim skupovima i kongresima.

Član je Saveza farmaceutskih udruženja Srbije - Sekcija za sanitarnu hemiju i  Društva za ishranu Srbije.

Istraživački interes: dijetetika; uticaj ishrane na zdravlje ljudi (primarna i sekundarna prevencija); sportska ishrana; fiziološki, biohemijski i zdravstveni efekti sastojaka hrane; dijetetski suplementi, funkcionalna hrana; nutrigenomika, proteomika, metabolomika.

  • Nevena Ivanovic, Rajna Minic, Ivana Djuricic, Sanja Radojevic Skodric, Irena Zivkovic, Sladjana Sobajic, Brizita Djordjevic. Active Lactobacillus rhamnosus LA68 or   Lactobacillus plantarum WCFS1 administration positively influences liver fatty acid composition in mice on a HFD regime. Food & Function, 2016; 7: 2840-2848.

  • Đuričić I, Kotur-Stevuljević J, Miljković M, Kerkez M, Đorđević V, Đurašić LJ,  Šobajić S. Effect of nutritionally relevant doses of long-chain n-3 PUFA on lipid status, oxidative stress, and inflammatory markers in average middle-age Serbian population. J Med Biochem, 2015; 34: 304-313.

  • Miljkovic M, Djuricic I, Kotur-Stevuljevic J, Sobajic S, Spasojevic-Kalimanovska V, Jelic-Ivanovic Z, Kerkez M, Djordjevic V, Djurasic Lj, Spasic S. Omega-3 fatty acids supplementation effects on paraoxonase-1 enzymatic activity. J Food Nutr Res, 2015; 54: 314-322.

  • Ivanovic N, Minic R, Djuricic I, Dimitrijevic LJ, Sobajic S, Zivkovic I, and Djordjevic B. Brain and liver fatty acid composition changes upon consumption of Lactobacillus rhamnosus LA68. International Journal of Food Science and Nutrition, 2015; 66 (1): 93-7.

  • Djuricic I, Mazic SD, Kotur-Stevuljevic J, Djordjevic VR, Sobajic S. Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acid dietary recommendations are moderately efficient in optimizing their status in healthymiddle-aged subjects with low fish consumption. Nutr Res, 2014; 34 (3): 210-218.

  • Stanković MN, Mladenović D, Ninković M, Ðuričić I, Šobajić S, Jorgačević B, de Luka S,  Jesic Vukicevic R, Radosavljević TS. The effects of α-lipoic acid on liver oxidative Stress and free fatty acid composition in methionine–choline deficient diet-induced NAFLD. Journal of Medicinal Food, 2014; 17 (2): 254-261.

  • Stanković MN, Mladenović DR, Đuričić I, Sobajić SS, Timić J, Jorgačević B, Aleksić V, Vučević DB, Ješić-Vukićević R, Radosavljević TS. Time-dependent changes and association among liver free fatty acids, serum lipid profile and histological features in mice model of monalchoholic fatty liver disease. Arch Med Res, 2014; 45 (2): 116-124.